NBŞ Nişasta Bazlı Şeker nedir? Hangi ürünlerde bulunur?

February 25, 2018

NBŞ yani Nişasta Bazlı Şeker mısırın işlenmesiyle elde ediliyor. Mısır şurubu şekeri olarak da bilinen NBŞ: çikolata kola, helva, bisküvi, mayonez ve ketçap ile hazır çorba gibi bir çok hazır gıda ürününde kullanılıyor.

 

Şeker veya sakkaroz çoğu bitkinin bünyesinde bulunur fakat bünyesinde ekonomik olarak şeker elde edilebilecek kadar şeker bulunduran iki bitki vardır: Şeker kamışı ve şeker pancarı. Türkiye’de şekerin ana hammaddesi şeker pancarı. Buna 2000'li yıllarda çıkarılan yasa ile NBŞ yani Nişasta Bazlı Şeker de dahil edildi.

 

Peki NBŞ nedir? Nasıl elde edilir?

 

NBŞ Nişasta Bazlı Şeker demek. NBŞ Mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde ediliyor. Genellikle sıvı olarak üretiliyor. Nişasta parçalanarak glükoza, ardından glükoz da fruktoza dönüştürülüyor. Yani mısırdan elde edilen nişasta bazlı şekerde yüksek oranda fruktoz şekeri var.

 

Zararları nelerdir?

 

NBŞ, DİABET ve OBEZİTE başta olmak üzere KANSER, KALP HASTALIKLARI ve KARACİĞER YETMEZLİĞİ gibi birçok kronik hastalıklara neden olur.

Fruktozun fazlası, ürik asit düzeyini yükseltiyor, obezliğe, karaciğerde ve diğer iç organlarda yağlanmaya ve devamında pankreas kanseri, kalp hastalıklarına, diş çürümesi, depresyon, böbrek, gut, tansiyon, migren, varis gibi hastalıklara yol açıyor. 

 

Yağlanma sonucu oluşan metabolik sendromla; siroz, karaciğer kanseri, karaciğer rezeksiyonu (karaciğerin bir kısmının ameliyatla alınması) ve transplantasyonu gereken hasta sayısı da gitgide artıyor.

 

 

Hangi ürünlerde kullanılır?

 

 

Nişasta bazlı şekerler doğrudan tüketilmez, daha çok şekerli ürünler sanayinde kullanılır. NBŞ bazı AB ülkelerinde yasaklanmasına rağmen Türkiye'de market raflarında gördüğünüz hemen her üründe yüksek oranda bulunuyor. Yalnızca tat verici olarak değil, nemi çekme özelliği ve gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla da kullanılıyor.

 

Alkollü, gazlı, kolalı içeceklerde, tat verici olarak meyve suyu sanayiinde, tadı artırma ve fermante edilebilirlik için de çikolata şekerleme, tatlılar, bisküvi, dondurma, helva, reçel, marmelat, unlu mamuller sanayiinde kullanılıyor. Süt ürünleri, ketçap, mayonez, hazır çorba gibi işlenmiş gıdalarda ve meyve sebze ürünlerinin salamurasında da NBŞ kullanılıyor.

 

 

NEOClinics hizmet noktalarında şeker ve aburcuburu keserek daha iyi hissetmeye başlayan kişilerin yorumlarını kendilerinden dinleyin. 

 

 

 

 

Please reload

  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon

2. NEOClinics Rezonans Teknolojileri Sempozyumu Başarıyla Tamamlandı

October 1, 2018

1/10
Please reload

February 13, 2020

September 20, 2018

Please reload

Arşiv
Please reload

Etikete Göre Arama
Please reload

tech-logos-33.png

NEOClinics Neosante Rezonans Teknolojileri Ltd. Şti. Markasıdır. 

İLETİŞİM
Adres
Eğitim mah. Adım sokak No:5 Kat:2 Kadıköy / Istanbul

Telefon / Mail
0216 450 60 20
444 4 957  (Alan kodu çevirmeden)
bilgi@neosante.com.tr

© 2020 by NEOSANTE