Şeker: Gerçekten tatlı mı?


Günlük şeker tüketiminin kadınlarda 1 tatlı kaşığı, erkeklerde 2-3 tatlı kaşığını aşması ciddi hastalıklara davetiye çıkarır.

Araştırmalar diyabetten kansere birçok hastalığa zemin hazırlayan şekerin, dünyadaki en çok bağımlılık yaratan besin olduğunu da ortaya koyuyor. İşte soframızdaki şekerin zararlı yüzü, önemli uyarılar ve öneriler...

Obeziteden kansere! Aslında vücudun bir enerji kaynağı olan şeker, doğru yollardan alınmayıp ölçüsüz kullanıldığında vücudumuz için zararlıdır. Araştırmalara göre fazla şeker tüketimi; yüksek tansiyondan diyabete kalp hastalıklarından kansere dek birçok hastalığa zemin hazırlar. Son araştırmalar, obezitenin en önemli nedenlerinden birinin şeker olduğunu, üstelik şekerin mutluluk vermekle kalmayıp bağımlılık da yarattığını ortaya koyuyor. Kişi şekerli yiyecekleri yediğinde sürekli yeme isteği duyar. Şeker tüketimi kanser riskini artırır. Moleküler düzeyde yapılan bilimsel araştırmalar, kanserli hücrelerin sağlıklı hücrelere göre şekeri 50 kat daha fazla kullandığı ve bu nedenle kanser hücrelerinin vücutta daha hızlı çoğalmasına neden olduğu üzerinde durmaktadır.

Bununla birlikte aşırı şeker tüketimi sonucunda obezitenin artması, kan şekeri düzeylerinin değişmesi ve diyabet hastalığının artması da ilave olarak bu hastalığı olan bireylerin kanser riskini artırmaktadır. Bu nedenle beslenmeden sofra şekeri, bal, kurabiyeler, şekerlemeler, hazır salata sosları, yüksek fruktoz veya mısır şurubu içeren hazır yiyecekler gibi basit şekeri çıkarmak gerekir. Ancak şekerden bal, reçel gibi yiyecekleri hayatından çıkaramayanlar günlük enerji gereksinmelerinin yüzde 10'undan fazlasını bu kaynaklardan tüketmemeye dikkat etmeli. Enerji gereksinmesi kişiye, cinsiyete, aktiviteye, hastalık durumuna göre değişse de kadınların 1 yemek kaşığı, erkeklerin 2-3 yemek kaşığından fazla şekerli besinleri tüketmemeleri önerilir.

Hazır gıdalara dikkat!

Günlük beslenmemizde şekerden tamamen kaçınmak neredeyse imkansız. Makarna ve salata soslarından yoğurda, ketçaptan unlu mamullere meyve sularına hatta bebek mamalarında dahi şeker bulunur. Soframıza getirdiğimiz, iştahla yediğimiz birçok hazır gıdaya, kendi içerdikleri şekerin yanı sıra ayrıca şeker ilave edilir. Beslenmemizde karbonhidrat kaynağı olan her yiyeceğin vücut için “şeker” kaynağı olduğunu, besinlerin yapısında bulunan karbonhidratın basit ve kompleks bir yapıda bulunur. Örneğin, bal, reçel, sofra şekeri, pekmez, meyve şekeri gibi karbonhidratlar basit yapıdayken; ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kurubaklagiller, simit gibi unlu mamuller kompleks karbonhidratı oluşturmaktadır. Vücudumuz, kompleks yapıdaki karbonhidratı sindirirken daha fazla emek harcar. Oysa ki basit şekerler, tüketilmesiyle birlikte kana karışmaya başlar. Sağlıklı beslenme içerisinde günlük enerji ihtiyacının en az yarısının karbonhidrat kaynaklarından sağlanması önemli olmakla birlikte, esas mesele sağlıklı “şeker” kaynaklarını tüketmektir.

Esmer Şeker masum mu?

Esmer şeker, beyaz şeker kristallerinin şeker kamışı melasıyla çeşitli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilir. Tıpkı beyaz şekere benzer enerji ve karbonhidrat içerir. Bu nedenle esmer şekerin rengine aldanıp sağlıklı olduğunu düşünmek yanlıştır. 'Diyet' adı altındaki yiyecek ve içeceklerle, diyet tatlılar ve tatlandırıcıların da kilo aldırdığı yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur. Hal böyle olunca her şeyin doğal olanını tüketmek gerekir. Meyveler, fruktoz yani meyve şekerinden zengin besinler.dir Meyvelerin içeriğinin basit şeker olduğunu unutmamak gerekir ve aşırı tüketiminden kaçınmak şarttır. Meyvelerin aşırı tüketiminden kaçınmak obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser risklerinin azaltılması açısından önemli olmakla birlikte, vitamin ve mineral deposu meyvelerin günlük en az 2-4 porsiyon tüketilmesiyle de aynı hastalıkların önüne geçilebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle meyveler suyu sıkılarak değil, posasıyla tüketilmelidir.

Binbir surat şeker

Şeker, satın aldığımız bir besinin etiketinde pek çok farklı isimle karşımıza çıkar. Bu nedenle dikkat etmek ve ürün etiketlerini iyi okumak gerekir. İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı. Üstelik bu şekerleri yakabilmek çok da kolay değil. Örneğin 1 kase sütlaç 6 yemek kaşığı şekere denk gelirken, bunu yakabilmek için en az 40 dakika tempolu yürüyüş gerekir.

Hangi besinde ne kadar şeker var?

  • 1 porsiyon meyve = 1,5 yemek kaşığı şeker

  • 4 yemek kaşığı etli nohut yemeği = 1,5 yemek kaşığı şeker

  • 2 küp sofra şekeri = 1 tatlı kaşığı şeker

  • 1 kase sütlaç = 6 yemek kaşığı şeker

  • 1 adet simit = 4,5 yemek kaşığı şeker

  • 330 ml gazlı içecek = 3 yemek kaşığı

  • 1 kase meyveli yoğurt = 2 yemek kaşığı şeker

  • 1 adet çikolatalı gofret = 3 yemek kaşığı şeker

  • 2 dilim baklava = 4 yemek kaşığı şeker

  • 1 kase krem karamel = 5 yemek kaşığı şeker

  • Kahvelere ilave edilen 2 porsiyon şurup = 1 yemek kaşığı şeker

  • 1 orta boy karamelli kahve = 2,5 yemek kaşığı şeker

  • 200 ml çikolatalı süt = 2,5 yemek kaşığı şeker

  • Patates cipsi (100 g) = 4 yemek kaşığı şeker

  • 5 adet tatlı bisküvi = 3 yemek kaşığı şeker

  • 1 orta dilim kek = 3 yemek kaşığı şeker

  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
Arşiv
Etikete Göre Arama
tech-logos-33.png

NEOClinics Neosante Rezonans Teknolojileri Ltd. Şti. Markasıdır. 

İLETİŞİM
Adres
Eğitim mah. Adım sokak No:5 Kat:2 Kadıköy / Istanbul

Telefon / Mail
0216 450 60 20
444 4 957  (Alan kodu çevirmeden)
bilgi@neosante.com.tr

© 2020 by NEOSANTE